Kaksplus.fi


10. huhtikuuta 2016

Viisi viikkoinen vauva

Tänään, meidän vauva on 5 viikon ja 2 päivän ikäinen. Tällä hetkellä hän nukkuu tyytyväisenä tuhisten omassa sängyssään. Välillä kuuluu pientä ähinää, jota seuraa mahtipontiset pierut. Miten noin pienestä vaahtosammuttimen kokoisesta ihmisestä voikin lähteä tuollainen ääni, ja miten ihmeessä siihen mahtuu välistä noin paljon ilmaa?

1kk kuva//04042016
Vauvalla tuli siis maanantaina kuukauden verran ikää täyteen, ja sen kunniaksi käytiin keskiviikkona 1kk neuvolassa. Neuvolakorttiin on kirjoitettu "rauhallinen tyttö" ja niin hän oikeastaan onkin. Vauvan ollessa tyytyväinen, tuijottaa hän suurilla silmillään pohtivan näköisenä ympäröivää maailmaa, ja keskittyy kuuntelemaan niin tarkkaavaisena aina kun äiti, isä tai sisko höpöttelee hänelle omiaan. Muutaman kerran vauvakin on intoutunut jo jutustelemaan, ja sen lisäksi ollaan saatu jo monia super-hurmaavia hymyjä. Joka kerta kun vauvan suunpielet kääntyy hymyyn, äidin silmät kostuu onnenkyynelistä. Niin ihana!
Höpöttelyn lisäksi me ollaan ruvettu kuuntelemaan paljon musiikkia, ihan laidasta laitaan. Tällä hetkellä vauvan lempibiisi on selkeästi Veniorin Na Na Na, varsinkin jos äiti hassuttelee ja laulaa mukana. Lisäksi Iskä lueskelee vauvalle lastenloruja, ja äiti on yrittänyt soittaa vähän kitaraakin sen ohella kun laulaa nuotin vierestä sanat sekaisin miten sattuu. Tämän homman pitäisi kyllä mennä toisin päin, sillä äidin soittamiset ei oikein suju ja isä on meistä se, jota on siunattu paremmin noilla musikaalisilla taidoilla.
Jos ilmavaivat, nälkä, märkä vaippa tai väsymys iskee, meidän vauva ilmoittaa siitä kyllä sitten tomerasti kovaan ääneen. Uskoisin, että aika moni meidän naapureistakin sen kuulee ja tietää, että mihin aikaa meidän vauvaa nälättää. Välillä mietinkin, että miten noin pienestä ihmisestä voikin lähteä niin paljon ääntä? Toisinaan tekisi mieli kaivaa korvatulpat esiin hoitotoimenpiteitä suorittaessa. Varsinkin silloin, kun vauva on sitä mieltä, että äiti on aivan liian hidas. Jos meidän vauva ei jostakin tykkää, niin pukemisesta ja riisumisesta. Varsinkin ulkovaatteiden pukeminen saa vauvan huutamaan naama punaisena, ja hikipisarat kohoamaan äidin otsalle.

body - Vimma | housut - KappAhl | Sukat - äitiyspakkaus
Mitä ruokailuun tulee, niin rintamaidolla mennään josta oon hirveän onnellinen. Vähän pelotti että miten imetys ja maidon nousu onnistuu section jälkeen, mutta ihan turhaan murehdin. Maitoa riittää ja vauva kasvaa hyvin. Mä olen myöskin oppinut nauttimaan pitkistäkin imetyshetkistä, paitsi silloin, kun muukin perhe on nälkäinen ja ruoka laittamatta. Tällä hetkellä meidän Jurmu-Justiinalla on painoa 5780g (5230g) ja pituutta 57.5cm (55.5cm). Sulkuihin kirjoitin edellisen neuvolakäynnin (2,5 viikon ikäisenä) mitat.
Masuvaivoja meillä on tosiaan ollut, ja niiden takia meillä on huudettu enimmäkseen. Nämäkin alkoivat D-vitamiinin aloituksen myötä. Neuvolasta ei tippoja edes otettu mukaan, vaan kokeiltiin ensimmäiseksi Rela +D tippoja, jotka eivät meidän vauvalle sopineet ollenkaan. Huutamiset nimittäin lakkasivat kuin seinään, heti kun oltiin vuorokauden verran ilman. Nyt meillä lähti kokeiluun Bioteekin Super D-tippa, ja toivotaan että nämä sopisivat! Lisäksi masuvaivoista kärsitään jos äiti erehtyy juomaan enemmän kuin yhden kupin kahvia päivässä, syömään ruisleipää tai kovin mausteista ruokaa, niin ja sitä suklaata. Kaikista vaikeinta on olla ilman suklaata, mutta mieluummin me käydään 11 aikaan nukkumaan, eikä vasta aamuyöstä muutamaa tuntia ennen herätyskellon soittoa.

Meillä on myös jo jonkinlainen vuorokausirytmi. Yleensä me käydään nukkumaan 22-23 aikoihin illalla, ja herätään aamuisin 6-7 maissa. Toki poikkeuksiakin löytyy. Öiden suhteen ollaan siis päästy todella helpolla, sillä vain ensimmäisen viikon ajan me heräiltiin öisin syömään, ja silloinkin vain 1-2 kertaa yössä. Alkuun olin huolissani yösyöttöjen poisjäämisestä, mutta kerran vauva kasvaa hyvin, en mä näe mitään syytä ruveta herättelemään häntä öisin. Vauvantahtisesti mennään.
Aamupesujen jälkeen me syödään ja seurustellaan hetken aikaa. Saatetaan syödä vielä vähän lisää, jonka jälkeen nukutaan taas. Iltapäivä ja alkuilta meneekin sitten aina miten menee. Yleensä syödään enemmän ja nukutaan vähemmän, pieniä pätkiä silloin tällöin. Niin, ja tietysti seurustellaan. Sitten kun muu perheestä on käynyt nukkumaan, aloitetaan me iltatoimet ja käydään nukkumaan.

Pakko vielä lopuun mainita, että isosisko on ihan superi! Ei vaan malttaisi odottaa että vauva kasvaa, jotta pikkusiskon kanssa voisi leikkiäkin, sekä opettaa kuulema kaikkea kivaa. Voi mun ihania prinsessojani. Ikäerostaan huolimatta, uskon näiden kahden tulevan hyvin juttuun kun tuosta kasvavat.

4 kommenttia :

 1. Suloinen vauva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen täysin samaa mieltä! ♥

   Poista
  2. Ihana vauva�� pakko kysyä mistä oot ton bodyn ostanut? Itse löydän vain 80cm samassa kuosissa ��

   Poista
  3. Kiitos ❤️
   Mä ostin tuon bodyn mini rodini & friends kirppisryhmän villiksestä. Oli ihan mun lemppari tämä muva -body. Harmi kun jäi niin nopeasti pieneksi.

   Poista

a penny for your thoughts