Kaksplus.fi


8. syyskuuta 2016

Pirttikaluston kunnostus

Yhteistyössä Måla & More


Kun vuosi sitten mummoni ja hänen miehensä myivät mökkinsä pois, me lähdettiin siskoni kanssa vielä kerran käymään tuolla mökillä, jossa lapsuudessa tuli vietettyä useampikin kesä. Samalla autettiin tyhjentämisessä ja kilpailtiin myös siitä, että kumpi sai mitäkin mukaansa kun mökin kalustoa tavaroineen pistettiin jakoon. Koska kenelläkään muulla ei ollut tälle käyttöä, ja mä olin tästä jo jonkin aikaa haaveillut, vanha pirttikalusto sai meiltä uuden kodin!
Meni tovi, ennen kuin saatiin pöytä Vaasasta tänne Heinolaan, ja toinen kun me pohdittiin Jeremiaksen kanssa, että mitä me tälle tehtäisiin. Pöytä penkkeineen oli aika surkeassa kunnossa, ja vanhat maalikerrokset lohkeilivat pahasti. Niinpä aivan ensitöiksi Jeremias raaputti hieman lohkeilevia maaleja pois, sekä hioi kulumakohtia tasaisemmaksi. Sitten pohdittiinkin taas hieman lisää, että miten me tätä lähdettäisiin työstämään.


Olin törmännyt internetin ihmeellisessä maailmassa Annie Sloanin Chalk Paint™ -maaleihin, ja mitä enemmän mä luin kyseisistä maaleista, sitä varmemmaksi tulin siitä, että tällä me lähdetään meidän pirttikalustoa ehostamaan.
Annie Sloan Chalk Paint on nimittäin lyijytön, liuotteeton, hajuton ja ympäristöystävällinen. Turvallinen valinta näin lapsiperheessä, sillä se ei sisällä lainkaan haitallisia aineita. Maalissa viehätti minua myös se, että yleensä maalin käyttö ei vaadi perinteisiä esikäsittelyjä, eli hiontaa ja pohjamaaleja. Sen luvataan myös olevan riittoisaa ja nopeasti pintakuiva. Se soveltuu niin sisä-, kuin ulkotiloihin. Maali soveltuu oikeastaan lähes kaikenlaiseen maalaamiseen, sillä voi nimittäin maalata hyvin erilaisia materiaaleja kuten mm. metallia, posliinia, muovia, lasia ja puuta. Maalin erinomaisten ominaisuuksien ansioista sillä voisi maalata huonekalujen ja pienesineiden lisäksi myös seiniä, sekä lattioita. Chalk Paint -maaleja voi käyttää myös kankaiden värjäämiseen ja kuviopainantaan, aika huisia mun mielestäni!
Kovalle kulutukselle alttiin pinnat, kuten juuri pöydät sekä suuremmat huonekalut kannattaa käsitellä maalipintaa suojellen. Tähän tarkoitukseen valikoimasta löytyykin myös Annie Sloanin soft wax niin värittömän kuin värillisenä, sekä uutuutena Annie Sloanin lakka. Vahat ja lakka eivät ole maalin tavalla täysin myrkyttömiä, mutta parempia vaihtoehtoja kuin muut markkinoilla olevat vahat ja lakat.


Ilokseni sisustusvärien erikoisliike Måla & More, joka on Annie Sloanin tuotteiden Suomen edustaja ja jälleenmyyjä, lähti tekemään kanssani blogiyhteistyötä asian tiimoilta.
Juteltiin tästä meidän projektista Christelin kanssa puhelimessa, ja hän antoi hyviä vinkkejä. Alkuunhan me oltiin ajateltu maalaavamme pirttikalusto tylsästi valkoiseksi, mutta Christel suositteli kokeilemaan toista väriä. Onhan valkoinen aika arka väri lapsiperheessä, se on tullut tässä todettua jo monen monta kertaa. Tutkiskelin värikarttaa ja ihastuinkin harmaaseen sävyyn joka kantaa nimeä Paris Grey. Jeremiaskin kelpuutti värisävyn, joten sillä lähdettiin!

Jeremias teki siis pientä pohjatyötä raaputtamalla vanhoja lohkeilevia maaleja pois, sekä kevyesti hioen. Ei lähdetty sen suurempia pohjatöitä tekemään, eikä esimerkiksi paikkailtu suuremmin mitään vanhoja kolhuja. Haluttiin, että pirttikalustossa saa näkyä elämisen jäljet. Maalia laitettiin kaksi kerrosta, sillä vanha maali jäi kevyesti kuultamaan joistakin kohdista. Maali todella oli pintakuiva alle tunnissa, ja se oli puuterimaisen pehmeän tuntuinen. Pinta tuntui niin samettiselta, että mun teki mieli vähän väliä käydä silittämässä meidän keittiönpöytää, niin hölmöltä kuin se kuulostaakin. Tykkäsin myös erityisen paljon siitä, että pinta jäi täysin mataksi.
Koska pirttikalusto on päivittäin kovassa käytössä, oli selvää että me halutaan suojata maalipinta kestämään kovempaa kulutusta. Christel suositteli tähän käyttötarkoitukseen lakkaa, joten lähdettiin siis kokeilemaan sitä. Ennen lakkausta annettiin maalipinnan kuivua reilu vuorokausi, jotta se varmasti on kunnolla kuiva. Maalin tavoin lakka oli riittoisaa, helppo levittää, sekä todella nopeasti pintakuiva. Lakka ei tietenkään luonut samettimaista pintaa maalin tavoin, mutta se ei myöskään ole liukkaan tuntuinen tai ikävästi kiiltävä. Pirttikaluston pinta siis jäi suht mataksi, josta mä tykkään todella paljon!


Meille jäi Chalk Paintista todella positiiviset fiilikset. Helppo työstää, nopeasti kuivaava ja parasta oli ehdottomasti tuo hajuttomuus! Mä en tykkää maalata suurimmaksi osaksi juurikaan siitä syystä, kun maalit käryää aina niin hirveän pahalle. Miljan odotusaikana kun tähän nykyiseen kotiin muutettiin, oli ihan kamalaa kun maalattiin seinät ja maali kärysi pidemmän aikaa. Kylmien säiden takia tuulettaminenkaan ei tullut kyseeseen, joten täällä sitä sitten kärsittiin nenää nyrpistellen. Chalk Paint ei todellakaan jäänyt käryämään, ja lunasti kyllä muutenkin kaikki lupauksensa. Jatkossa me taidetaankin pyrkiä hoitamaan kaikki maalausprojektit Chalk Paintilla, sen verran tyytyväisiä ja ihastuneita me ollaan. Tuota harmaata maalia jäikin vielä mukavasti, jonka lisäksi Christel lähetti meille myös pienen testipurkin valkoista Chalk Paintia. Lisää maalausprojekteja on siis luvassa varmasti melko pian!

Jos Annie Sloanin Chalk Paint on teille vielä uusi tuttavuus, niin suosittelen tutustumaan. Måla & More:n verkkokaupasta onnistuu tuotteiden tilaaminen näppärästi, ja tuotteet toimitetaan kotiovelle asti. Halutessasi voit myös poiketa heidän kivijalkaliikkeessään Helsingissä, osoitteessa Museokatu 34. Christel kertoi, että 15.9 avautuu myös toinen liike, Måla and More 2 osoitteeseen Kapteeninkatu 9! Lisäksi Måla & More järjestää kursseja, joilla opetetaan erilaisia maalaustekniikoita, joita voi hyödyntää niin sisustuksessa kuin askartelussakin. Kurssit vaikuttavat todella mielenkiintoisilta, ja aion itsekin joku kerta sellaiselle mahdollisesti osallistua, kunhan taas pääsen pääkaupunkiseudulle päin.

Mitä te tykkäätte lopputuloksesta?

12 kommenttia :

 1. Hieno tuli! Onko tuo pöytä jatkettava?
  Tiita

  VastaaPoista
 2. Minähän innostui heti maalaamisesta. Noi keittiön tuolit tarttis maalia. Paljonko teillä kului maalia tuohon projektiin?
  Tiita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän päälle puolet litran maalipurkista.

   Poista
 3. Upea! Hienoja jälkeä tuli :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Oho pitääkin tutustua näihin! Jonkunlaista pikku puuhaa kuitenkin tulee jossain vaiheessa eteen :) hyvän näköiset tuli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Ja kiitos, me tykätään näistä yhä edelleen. :)

   Poista

a penny for your thoughts